1 mei nadert…….kies jij je studie met het dartboard?

Studenten kunnen zich tot 1 mei inschrijven voor de studie van hun keuze!

Dit doe je door je aan te melden bij Studielink voor de studie(s) van je keuze. Je hebt dan recht op een studiekeuzecheck voor opleidingen die niet selecteren en ook recht op toelating tot een andere studie (vaak mits je de studiekeuze check hebt gedaan )

Het dartboard!

Een bevriende decaan vertelde mij dat hij op zijn kamer een dartboard had hangen voor die leerlingen die voor 1 mei hun keuze nog niet hadden gemaakt. Het is natuurlijk een manier om tot een keuze te komen!

Je kan ook wachten tot 1 mei 23.59 uur, het laatste moment voor de studiekeuze volgens studielink. Omdat velen datzelfde idee hebben is de site dan meestal down en ben je te laat. Bovendien blijkt op dat moment vaak dat je DigiD wachtwoord kwijt is of nog nooit aangevraagd. Een nieuw wachtwoord kost meestal een week. Helaas te laat!!

Hoe het dan aan te pakken als er nog geen definitieve keuze is?

Er zijn verschillende opties.

 • Voor meerdere studies opgeven:

  Als de keuze gaat tussen verschillende studies kan je je voor meerdere studies opgeven, maximaal vier. Dus de definitieve keuze kan je dan nog even uitstellen tot na de eindexamens en de matchingsdagen. Als je je voor 1 mei hebt ingeschreven dan kun je ook nog tot 1 september van studiekeuze veranderen (Voor de selectie studies ben je helaas veel te laat).

 • Tussenjaar:

  Je kan je keuze uitstellen door te kiezen voor een tussenjaar. In dat jaar kan je nog eens goed op een rij zetten welke studie je wil gaan doen. Je kan ook dingen ondernemen die je kans op aanname voor de selectie vergroten of die de kans op slagen van het eerste studiejaar vergroten; bijvoorbeeld Engels leren, wiskunde bijspijkeren etc.

 • Privéopleiding:

  Voor bijna alle privéopleidingen is inschrijven na 1 mei en tot in augustus nog mogelijk. Maar ja, hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan.

 • Quick scan:

  Je kan een verkort studiekeuze traject doen bij mij.  Persoonlijkheid en Interesses worden in kaart gebracht.

 • Studiekeuzetraject:

  Je kan een intensief traject doen waarbij nog dieper op je motieven, wensen en interesses wordt ingegaan en ook gekeken wordt naar wat je kan en naar wat de beoogde studies vragen aan kwaliteiten.

 • Opties combineren:

  Je kan natuurlijk ook een van de laatste twee opties combineren met de eerste opties. Want zo ga je beter voorbereid je tussenjaar in en kan je je ook beter voorbereiden op de eventuele keuze voor selectiestudies, de eerste deadlines daarvoor zijn alweer 1 december.

Zet in ieder geval een plan in actie!

1 mei nadert…….kies jij je studie met het dartboard?