Enig idee wat een studiejaar kost?

Het studiebudget.

In de selectieprocedure voor PPLE zit een opgave dat je je uitgaven voor dat jaar in moet schatten en ook hoe je denkt je week in te gaan delen. Op dat laatste kom ik nog terug in een volgend blog, maar nu eerst de financiën.

Veel eindexamenleerlingen hebben nog geen idee wat het allemaal gaat kosten. Anderen maken zich er juist weer te druk over.

Een inschatting

Het nibud gaf een overzichtje voor uitwonende studenten en vulde een deel vast in met de cijfers over 2018. Ik maakte enkele aanvullingen, die zijn gearceerd.

Inkomsten € per maand Uitgaven € per maand
Basisbeurs + aanvullende beurs € 1.034,85 Huur (inc. energie, water,  internet) € 430,00
Bijdrage ouders Zorgverzekering € 106,00
Bijbaan Overige verzekeringen ( aansp, inboedel, reis) € 12,00
Zorgtoeslag € 99,00 Telefoon € 26,00
Huurtoeslag Abonnementen en contributies (vereniging, sport) € 20,00
Overige inkomsten Collegegeld € 172,00
Boeken en studiematerialen € 58,00
Vervoer (fiets, scooter, auto, ov) € 20,00
Kleding en schoenen € 47,00
Vrijetijdsuitgaven (uitgaan,hobby’s,  vakantie) € 40,00
Grote uitgaven (bijv. laptop, apparaten, meubels) € 20,00
Boodschappen (Eten , drinken) € 180,00
Persoonlijke verzorging (ook kapper, ) € 15,00
Diversen (bijv. cadeaus) € 20,00
Totaal inkomsten per maand € 1.133,85 Totaal uitgaven per maand € 1.166,00
Totaal inkomsten per jaar € 13.606,20 Totaal uitgaven per jaar € 13.992,00

Een jaar studeren kost dus minimaal 14000 euro en deze cijfers zijn absoluut niet ruim gerekend. (bv al het eten en drinken 6 euro per dag, vakantie en uitgaan 540 per jaar)  Natuurlijk als je de helft van de tijd bij je ouders zit en eet, de telefoon die je cadeau kreeg niet meerekent, de vakantie die je meeging met je ouders ook niet  etc. dan krijg je een ander beeld. Maar in feite betalen je ouders dan gewoon een deel van die 14000 euro. Het is nuttig om het  tabelletje eens met je eigen cijfers en schattingen in te vullen.

Bron: Rondkomen van je studiebudget

Paniek?

Moet je van de totalen in paniek raken? zeker niet! Als je gewoon je best doet en je verdiept in de studie is er niets aan de hand. Waarschijnlijk kan je later redelijk van je salaris de schuld terug betalen of je werkt nu in de vakanties al wat bij om minder te hoeven lenen en ja misschien leggen je ouders ook wat bij.

Als je echter niet studeert en denkt je nergens voor in te hoeven zetten dan weet je zo ook hoeveel geld dit jou of je ouders kost.

Bij bovenstaande heb ik een paar opmerkingen:

  • Privéonderwijs

    Veel studenten schrikken terug van de investeringen die privéonderwijs kosten. Het zijn ook behoorlijke bedragen. Als je echter denkt de studiediscipline zelf moeilijk op te kunnen brengen dan kan het een oplossing zijn. Immers als je drie jaar over je bachelor doet in plaats van vijf jaar bespaar je ook 28000 euro.

  • Maximaal lenen

    Ik raad ouders aan hun kinderen maximaal te laten lenen; de rente is laag, mocht er iets gebeuren dan wordt de schuld kwijt gescholden, het kind krijgt meer inzicht in de eigen financiën, en er is een stok achter de deur!  Je kan je kind later altijd nog helpen de studieschuld af te lossen of je kan alvast sparen voor zijn/haar eerste hypotheek. En dan ook nog een volgend puntje/waarschuwing, er zijn jongeren die naast de ruime toelage van hun ouders toch maximaal lenen, zonder het medeweten van hun ouders, de jongeren blijven dan toch met de maximale schuld achter.

  • Goed voorbereide studiekeuze

    Als je kijkt naar de kosten van een verkeerde studiekeuze, en dan heb ik het nog niet over de persoonlijke ellende die dit met zich meebrengt, is een bewuste en goed voorbereide studiekeuze toch verstandig. De begeleiding op school is vaak onvoldoende, met name omdat de mentor de kennis vaak niet heeft van de studies en de decaan absoluut geen tijd heeft voor die persoonlijke begeleiding. Aan een volledig studietraject bij en coach hangt natuurlijk een prijskaartje maar het is maar een fractie van die 14000 euro.

 

Enig idee wat een studiejaar kost?