Waar zouden we zijn zonder de trein?

Het studentenreisproduct ofwel Studenten OV!

Per 1 september  kan je als nieuwe student,  gebruik gaan maken van je OV kaart. Super natuurlijk, maar denk aan: Ophalen, I/U checken, Wisselen, Stopzetten en  Controleren! Het is soms lastiger dan het lijkt! Gelukkig zijn er ook extra’s!

Even nog in het kort de stappen hoe je je studenten ov kaart aanvraagt:

 • Stap 1: Vraag via Duo studiefinanciering aan, ook als je niet wilt lenen maar alleen een studentenreisproduct wilt gebruiken (Onder de 18 en MBO? dan rechtstreeks regelen in ‘Mijn Duo’).
 • Stap 2: Vraag een persoonlijke ov chipkaart aan via ov-chipkaart.nl
 • Stap 3: Studentenreisproduct koppelen aan je ov- chipkaart (de NS adviseert om op je OV-chipkaart met het studentenreisproduct geen andere reisproducten te plaatsen)
 • Stap 4: Ophalen ( 2 weken voor de start van je reisproduct, dus voor de meeste vanaf 15 aug, je krijgt daar ook bericht van. Heb je na 16 aug nog geen bericht ontvangen neem dan contact op met de NS)

Het  lijkt allemaal eenvoudig maar de klachten zijn legio, houd dus goed in de gaten of het bij jou allemaal goed verloopt.

Aandachtspunten

Check altijd in en uit.

 • Een OV chipkaart ben je natuurlijk heel blij en reis je vaak gratis. Maar let op: Check altijd In en altijd uit. Ook in de periode dat je gratis reist. Dat doe je in de trein, bus, tram, metro en per vervoerder.

Je mag kiezen tussen een week of weekendabonnement:

 • Met een weekabonnement reis je tussen maandagochtend 04:00u en zaterdagochtend 04:00u gratis en daarbuiten met korting. In de zomer is het weekabonnement 5 weken niet geldig, je reist dan alleen met korting.
 • Met een weekendabonnement reis je tussen vrijdagochtend 12:00u en maandagochtend 04:00u gratis en daarbuiten met korting. Er zijn ook enkele feestdagen waarop je vrij kan reizen voor de hele dag of een gedeelte van de dag.

Je mag per kalenderjaar maximaal 2 keer van abonnement wisselen, maar niet 2 keer binnen twee maanden. Vanaf 1 mei tot en met 24 augustus kun je niet wisselen maar voor sommigen kan het dus handig zijn voor 1 mei te wisselen naar een weekend abonnement, als het goed is krijg je hiervan bericht.

Stopzetten

Heb je geen recht meer op het studentenreisproduct? Dan moet je dit zélf op tijd stopzetten. Dit kan bij een ophaalautomaat van de NS. Boetes voor te laat stopzetten zijn hoog: 75 euro voor de eerste halve maand, daarna 150 euro per halve maand. Je krijgt bericht maar toch, dat kan je missen.

Je hebt géén recht meer op het studentenreisproduct als je bijv.:  klaar bent met de opleiding, de studiefinanciering is stop gezet, je naar het buitenland gaat en van DUO een ov-vergoeding buitenland ontvangt , het aantal jaren dat je recht hebt op het studentenreisproduct voorbij zijn (Bachelor HBO en WO 5 jaar). Ben je het niet eens met jouw stopzetdatum dan kun je een correctie stopzetdatum aanvragen.

Je kan het studentenreisproduct ook tijdelijk stopzetten, bv bij langdurige stage buitenland of bij langdurige ziekte.

Tijdelijk studentenreisproduct

Ben je je OV-chipkaart verloren of is hij verlopen, gestolen of defect en kun je daardoor niet reizen? Vraag dan het Tijdelijk studentenreisproduct aan. Dan kun je gemiddeld binnen een uur weer verder reizen.

 Controle van de vervoerder.

 • Heb je kosten gemaakt doordat je buiten je schuld niet (tijdig) gebruik hebt kunnen maken van je studentenreisproduct? Dan kun je een declaratieverzoek indienen bij het studentenreisproduct. Let wel op, dit moet binnen 4 weken en er zijn nogal wat voorwaarden.
 • Soms is er een storing en krijg je geen recht op vrij reizen. Is er geld afgeschreven dan wordt dit op jouw ov-chipkaart gezet, dit kan je terugkrijgen door bij de ophaalautomaat te kiezen voor “bestelling ophalen”.
 • Ben je het niet eens met jouw stopzetdatum? Dan kun je een correctie van de stopzetdatum aanvragen.

Extra’s

 • Veel vervoerders bieden je na het stopzetten van je studentenreisproduct tijdelijk extra korting.
 • Jij kunt met je studentenreisproduct maximaal 3 personen met je laten meereizen in de daluren. Je meereizende vrienden of familie zetten dan bij de NS-kaartautomaat Samenreiskorting op hun OV-chipkaart en reizen dan met 40% korting op hetzelfde traject met je mee.
 • Meld je gratis aan voor NS Extra Studenten, ontvang informatie over jouw traject en krijg korting op de door jouw bezochte stations. Je ontvangt regelmatig e-mails met persoonlijke extra’s en speciale services en acties voor studenten.

 

Ik wens je veel plezier van jouw reizen met de trein. Geniet ervan!

Gebruik hem voor je studie, je sociale leven en voor veel avontuur! 

 

Waar zouden we zijn zonder de trein?