Weg met de beren op de weg!

Wat zijn jouw ‘maren’ bij je studiekeuze?

Belangrijke vragen bij het maken van een studiekeuze zijn:

 Waar droom je van? Wat als alles kan?

Deze vragen zijn essentieel, zo kom je er achter wat je echt gelukkig maakt.

Opmerkelijk is dat vaak in antwoord op deze vragen heel vlug een maar komt, en dan nog een maar, en dan nog een. Voordat je het weet denk je we niet meer in mogelijkheden maar in beperkingen. Je geeft jezelf niet de ruimte om te dromen, je houdt vast aan het bekende, je zekerheid. Je blijft in je comfortzone. Maar:

“Als je niet droomt krijg je wat je altijd gekregen hebt.”

Dus: Eerst dromen, de vensters open zetten en daarna komt pas het realistische plan.

Beren op de weg

Natuurlijk moet je kijken naar wat er kan, maar vaak zien jongeren beren op de weg die er helemaal niet zijn. Een aantal voorbeelden:

  • Je hebt een beeld van jezelf dat niet klopt. Je vindt jezelf niet …. genoeg. Je twijfelt of je het wel kan. Denk bijvoorbeeld aan “ik ben niet creatief genoeg” terwijl je als coach de mooiste tekeningen ziet. Als je droomt van de kunstacademie, laat de toelatingscommissie er dan maar iets van vinden.
  • Je hebt een beeld van eisen bij een opleiding, dat helemaal niet klopt. Bijvoorbeeld de jongere die niet start aan de studie rechten omdat je als advocaat heel goed moet kunnen praten. In de hele studie Rechten hoef je echter nauwelijks iets te presenteren. Maar heel weinig rechtenstudenten worden advocaat. Het grootste deel van het werk van de advocaat wordt vanachter het bureau gedaan.
  • Laat je niet tegen houden door je vakkenpakket. Heel vaak zijn er meerdere mogelijkheden om wel te starten. Je hebt bijvoorbeeld helemaal geen Economie als examenvak nodig om Bedrijfskunde te studeren.
  • Een Havist van 21, die wat zijwegen had genomen, vertelde dat hij het liefst wilde studeren aan de universiteit, maar dat dat nu niet meer kon.  Via het colloquium doctum zijn daar echt wel mogelijkheden voor. Vaak niet makkelijk maar het kan wel. De eisen verschillen per studie en per universiteit. Wil je op latere leeftijd nog naar het HBO dan heb je daar de 21+toets voor .
  • Je bent studiekiezer en creatief, je werkt graag met je handen en hebt interesse voor kunst. Maar voor de Kunstacademie wordt vaak een portfolio gevraagd. Wat je niet hebt kun je wel bereiken. Momenteel worden er door verschillende kunstacademies voortrajecten aangeboden. Bijvoorbeeld door ARTEZWDKAKABK en de Rietveld Academie. Ook zijn er tussenjaar programma’s waarin je een portfolio kan maken, bijvoorbeeld bij MK24.
  • Een VWO leerling schreef veel studies waar je Wisk B voor nodig had meteen af omdat hij dat niet in zijn vakkenpakket had. Het is echter heel goed mogelijk om bijvoorbeeld via de VAVO, een staatsexamen of via het Boswell instituut, je Wisk B te halen
  • Ook wanneer een taal ontbreekt in je pakket is dat vaak heel goed in te halen, weer via de Vavo of het staatsexamen maar ook bij de opleiding zelf. Dat kan soms bijvoorbeeld bij het Goethe institute (Duits), de Alliance Francaise (Frans) of Fuentes (Spaans)

Enz.

Laat je niet tegenhouden, ik help graag!

Er kan heel veel, ik onderzoek graag met je wat je droom is en welke mogelijkheden er zijn om je droom te verwezenlijken of in ieder geval stappen in die richting te zetten.

Weg met de beren op de weg!