studievereniging

Wordt lid van een studie- of studentenvereniging!

(Hou met de introductieweken al rekening als je je zomervakantie gaat plannen!!)

Wordt lid van een studie- of studentenvereniging want de snelste route om slecht te presteren is om:

  • Naar een stad te gaan waar je niemand kent;
  • Alleen op kamers te gaan;
  • Geen aansluiting te zoeken via de opgezette structuren.

Vooral bij studies waar de contacturen minimaal zijn (bv 10 uur) loop je dan vlug verloren, het leven is dan saai,  en je denkt dat de domme fouten en moeilijkheden van eerste jaars alleen jou overkomen. Kortom je wordt somber en gaat piekeren, als er iets slecht is voor de studieprestaties dan is het dat wel.

Als het ouderlijk huis dichtbij is ligt het natuurlijk nog wel anders, misschien zijn er ook vrienden uit de stad waar je vandaan komt, misschien loop je heel veel college en heb je zo genoeg studievrienden (Voor het HBO is het risico op verdwaald lopen al minder omdat hier meer structuur is en je meer colleges moet volgen). Maar als dat niet zo is?

Dan zijn er gelukkig de verenigingen!

Studieverenigingen, studenten gezelligheidsverenigingen, sportverenigingen, muziek- en toneelverenigingen, religieuze verenigingen, internationale verenigingen etc.

Verenigingen geven je:

  • Snel nieuwe vriendschappen
  • Een begin van een netwerk
  • Structuur in het nieuwe bestaan
  • Gelegenheid tot ontplooiing van nevenactiviteiten en daarmee van ervaring.
  • Ontwikkeling van interesses buiten de studie
  • Betere studieresultaten?? (De onderzoeken hierna zijn al redelijk oud, maar lid worden van een vereniging hoeft zeker niet altijd te betekenen dat je slechter gaat presteren

Soms is het handig om in het eerste jaar geen lid te worden omdat je immers je bindend studieadvies moet halen, maar de kans dat je dan verloren loopt is er dus zeker. De jaren die je daarna bij de vereniging door kan brengen worden dan ook minder. Of het verstandig is het eerste jaar wel / geen lid te worden hangt dus af van de omstandigheden.

Waar kan ik het beste lid van worden?

Dat ligt aan jou, aan de stad en aan de vereniging. In zijn algemeenheid is hier niets over te zeggen. Gelukkig heeft iedere stad introductieweken waarin je kennis kan maken met alle verenigingen. Maak hier gebruik van en ga overal kijken. Hou met deze introductieweken (bijvoorbeeld de keiweek, elcidweek, uit-dagen) al rekening als je je zomervakantie gaat plannen.

Niet wedden op 1 paard

Als je in een nieuwe stad begint probeer dan aansluiting te zoeken bij verschillende groepen en of werelden. Bijvoorbeeld; studie, huis, meerdere verenigingen. Mocht een van de omgevingen jou wereld niet zijn dan heb je nog iets om op terug te vallen. Dit kan natuurlijk ook binnen een vereniging bv; jaarclub, huis, dispuut, subvereniging, commissies etc.

De Bubbel.

Studenten die lid worden van een vereniging en veel nieuwe activiteiten krijgen, hebben soms de neiging om helemaal op te gaan in de nieuwe wereld. Dat geldt voor de studenten van gezelligheidsverenigingen maar ook voor die van sportverenigingen etc. Voor buitenstaanders is dat soms ergerlijk maar het gaat over. En eh leef jij niet een bubbel?

Iets meer over de verschillende soorten verenigingen.

  • Studieverenigingen;

    Er zijn hele actieve studieverenigingen en er zijn studieverenigingen waar helemaal niets gebeurt en die geen vangnet vormen. Vraag als je je aanmeldt voor een studievereniging goed wat de activiteiten zijn en wat er zoal plaatsvind. Gebeurt er maar eens in de maand iets en/of gebeurt er niets in de digitale wereld dan kan je wel lid worden maar ga dan vlug op zoek naar nog iets anders.

  • Studenten gezelligheidsverenigingen;

    Gezelligheidsverenigingen de meeste structuren en uitdagingen. Voor velen geldt dat de banden die daar gelegd werden hun hele leven blijven. En als je niet van saai houdt, er gebeurt altijd wel wat. Loop er rond en kijk hoe het voelt. In de huizen kan je soms in de introductieweek al logeren zodat je nog een betere indruk kan krijgen. De verplichtingen zijn soms talrijk, kijk goed  hoeveel tijd de vereniging van je vraagt, en als je lid wordt, hou het zelf in de hand.

  • (Studenten) Sportverenigingen;

    De studenten sportverenigingen waren vroeger vaak subverenigingen van de gezelligheidsverenigingen. Nu echter zijn ze voor het grootste deel zelfstandig met eigen introducties en regels. De roeiverenigingen zijn zeer bekend, en ook de rugbyverenigingen zijn kenmerkend voor studenten. Hockey voor studenten zien we vaak meer als studenten elftallen bij reguliere verenigingen wat natuurlijk ook super kan zijn. Maar ook zeilen, tennis, dammen, schaken, bridge, basketbal het kan allemaal. Net als voor de studieverenigingen geld hier ook, kijk goed wat het inhoud en voorstelt.

  • (Studenten) Muziek- en toneelverenigingen;

    Kwaliteit en gevraagd tijdsbestek zijn voor beiden per stad en per vereniging zeer verschillend. Dat het natuurlijk heerlijk is om samen met gelijkgestemde muziek te maken of toneel te spelen spreekt voor zich.

  • (Studenten) Religieuze verenigingen;

    Van oudsher waren er veel religieuze verenigingen, velen hebben dit religieuze karakter verloren en gaan nu door als een neutrale gezelligheidsvereniging. Toch zijn er nog veel over, bijvoorbeeld in Leiden zijn er nog vijf. Alle religieuze verenigingen geven op geheel eigen wijze invulling aan het begrip vereniging en zijn moeilijk te vergelijken.

  • Internationale verenigingen;

    Ook vaak verbonden aan studieverenigingen. Ze organiseren vaak lezingen en stages. Goed om naar te kijken.

 

Njord, studentenroeivereniging in Leiden

 

 

Ben je wel lid? … van een studenten – vereniging.