Tivoli!
“Why, in a world that tells us to pick a career by the time we’re sixteen, did we go pursue degree which, despite repeated explanation, some of my distant relatives still think is about painting?” – Julian Merkle

Commencement Ceromony Class of 2019

Vorige week was de jaarlijkse grote buluitreiking van University College Utrecht: Liberal Arts and Sciences. In de grote zaal van Tivoli Utrecht zaten de kandidaten en hun familie en vrienden te wachten op wat komen zou. Het was allemaal even indrukwekkend.

Prof. Nieuwenhuis benadrukte hoe belangrijk het is te blijven vragen met een open blik. Een goede vraag gestuurd door echte interesse is het begin van goed onderzoek. Dat zagen we!

200 vragen en stellingen van de kandidaten flitste aan ons voorbij: de titels vaak voor mij soms onbegrijpelijk maar zeer divers, uitdagend en de nieuwsgierigheid prikkelend.

Uit titels, muzikale optredens en afscheidstoespraak bleek de brede interesse en de kwaliteit.

Liberal Arts en Sciences, ook wel prikkelend genoemd de studie voor hen die niet kunnen kiezen.

Of wel, zoals ik het zie, voor diegene die nog niet willen kiezen, die zich breed willen blijven oriënteren en zich niet meteen al op een onderwerp of beroep willen richten. Die gewoon goed onderwijs willen en langzaam maar zeker hun koers uit willen stippelen.

In het kort komt het hier op neer, er zijn drie richtingen: Humanities, Social sciences and Sciences. In het eerste jaar krijg je vakken verdeeld over alle richtingen, langzaam ga je specialiseren. Dus je begint bijvoorbeeld met filosofie, economie en wiskunde en eindigt met, bijvoorbeeld, neurologie en kwantumfysica.

Natuurlijk voor sommigen blijft het te breed, maar volgens de keuzegids stromen er maar heel weinig studenten uit en beoordelen de studenten de kwaliteit van docenten en programma als zeer goed. De meesten van hen hebben binnen 3 jaar hun bachelor.

Om mij heen zie ik veel hele slimme kinderen die niet hun keuze kunnen maken maar steeds heel zeker van de ene studie naar de andere hobbelen en uiteindelijk zonder bachelor of master verder moeten. Voor hen was naar mijn overtuiging een studie Liberal Arts and Sciences een uitkomst geweest.

Warning!

Voor alle UC’s geldt een selectie en een “early bird” aanmelding van vaak 1 december.
En, ik blijf het zeggen, let op: voor de selecties gelden de cijfers van vwo5!

De jaar vertegenwoordiger van UVCU december 2018 verwoordt de sfeer naar mijn idee goed in zijn speech.

En de sfeer van de uitreiking wordt uitstekend beschreven in een column van Sylvia Witteman in de Volkskrant.

Ik kan je helpen bij de studiekeuze en bij de selectie voorbereiding.

 

Liberal Arts and Sciences, een geweldige keuze!